Takaisin

Äänikirjoja englanniksi

Keski-kirjastojen asiakkaat ovat voineet kuunnella Naxos Spoken Word Library –palvelun äänikirjoja jo parin vuoden ajan, mutta melko harva on palvelun löytänyt. Osittain syynä lienee se, että suurin osa Naxoksen tarjoamista äänikirjoista on englanniksi. Englanninkielisiä kirjoja luetaan kuitenkin yhä enemmän, joten miksi ei kokeilisi myös kuullun ymmärtämistä.

Naxos Spoken Wordin käyttö on helppoa: sisään kirjaudutaan kirjastokortin numerolla, hakukenttään kirjoitetaan etsityn kirjan, kirjoittajan tai esittäjän nimi tai valitaan vasemman reunan palkista tyylilaji, pläräillään otsikoita ja tehdään valinta. Haku toimii vain englanniksi, eivätkä hakutermit ole ihan kirjastotasoisia, joten kannattaa kokeilla eri nimen muotoja, jos ensimmäinen haku ei nappaa.

Avautuvalta sivulta voi valita kuunneltavat raidat tai koko teoksen, minkä jälkeen ohjelma avaa uudelle sivulle soittimen, joka toimii kuten mikä tahansa cd- tai verkkosoitin. Palvelua käytetään striimaamalla tai mobiilisovelluksella.

Osaan äänikirjoista kuuluu myös tekstitiedosto, joka avautuu omalle välilehdelleen. Oikein näppärää esimerkiksi kielikursseissa.

Suurin osa tarjolla olevasta fiktiosta on klassikoita tai vanhoja dekkareita, sci-fiä, seikkailua ja lastenkirjoja. Löytyy Sherlock Holmesin ja Peter Wimseyn seikkailuja sekä isä Brownin tutkimuksia, on Dorian Grayn muotokuvaa, Tarzaneita, Nalle Puhia ja Jeevesiä. Tarjolla on myös Anna-kirjoja, Heinleinin scifiä ja ne pakolliset Brontet ja Austenit, sekä hieman yllättäen myös uudempaa maailmankirjallisuutta esimerkkinä suosittu Haruki Murakami, jolta on mukana useita teoksia. Kaiken kaikkiaan palvelussa on yhteensä vajaa 2000 kaunokirjallista äänikirjaa. Selailussa ongelmaksi muodostuukin äänitteiden paljous: 129 sivullista otsikoita, 15 äänikirjaa per sivu. Olisi hyvä, jos yhdelle sivulle tulevaa tulosjoukkoa saisi kasvatettua, koska jatkuva sivunvaihto on aikaa vievää ja kömpelöä.

Kertomakirjallisuuden ohella Naxoksessa on monenlaista tietokirjallisuutta, kuunnelmia ja näytelmiä. Kielikursseja löytyy 24 kielestä, on saksaa, ranskaa, espanjaa, hollantia, arabiaa, koreaa, persiaa, kiinaa, japania, hindiä… Kaikkiaan palvelussa on vajaa 6000 kirjallista äänitettä.

Siivosin juuri vaatekaappini George Bernard Shawn Pyhää Johannaa kuunnellen. Alussa tuntui kummalta, että aksentti oli amerikkalainen, mutta sitten äkkäsin, että vielä kummallisempaa on se, että Orleansin neitsyt puhuu englantia. Kuunnelma teki komeron siivouksesta niin kannatettavan vapaa-ajan harrastuksen, että päätin oikaista samalla siippanikin hyllyt.

Viikonlopun automatkallamme hoimme samaisen siipan kanssa salsan tahtiin ”Quisiera un café con leche y azúcar, por favor” Rapid Spanish –kielikurssin ohjeiden mukaisesti. 

Nyt mietiskelen kuumeisesti, palelisinko Dickensin Kolealla talolla vai nostalgisoisinko Uudenkuun Emilian parissa.

Teksti: Heidi, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tietoa Keski-kirjastojen tarjoamista äänikirjapalveluista.

Ohjeita Naxos Spoken Word Libraryn käyttöön.

Suoraan NSWL-palveluun

Naxos Spoken Word Library