Finna.fi on kirjastojen yhteinen haku

Finna.fi on Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen yhteinen tietokanta, joka tuo aineistot kaikkien saataville. Moni on varmaankin sivustoa selaillessaan huomannut, että omat lainat voi tarkistaa myös Finnan sivujen kautta. Keski-kirjastot on ollut mukana Finnassa jo kolme vuotta.

Koska lähes kaikki Suomen kirjastot ovat mukana Finnassa, sen hakua kannattaa käyttää silloin, kun olet hakemassa hankalammin saatavilla olevaa kirjaa, äänitettä tai vaikka nuottijulkaisua. Jos teos löytyy, hienoa! Silloin voit ottaa yhteyttä omaan kirjastoosi ja pyytää teoksen kaukolainaksi. Kirjastosi kaukopalvelu vielä varmistaa saatavuuden ja kaukolainan hinnan.

Kirjastojen lisäksi Finnassa on mukana arkistoja ja museoita, joten sen haulla voi löytää myös valokuvia ja videoita! Kokeile vaikka näitä:

Katso miltä lähistölläsi näytti ennen

Finna Streetin avulla löydät historiallisia valokuvia kotikulmiltasi! Finna etsii kuvia ja paikkoja perustuen selaimesi antamaan sijaintiin. Haku toimiikin parhaiten mobiililaitteella ja ulkosalla. Finna Streetiä voit käyttää myös vaikkapa historiallisena matkaoppaana kotimaan matkoilla. Missä tahansa liikutkin, pääset tutustumaan seudun historiaan kuvien muodossa.

Kuvahaku toimii toki muutenkin kuin vain sijaintitietojen perusteella. Mikäli et halua käyttää sijaintitietojasi tai selailet mieluummin kuvia toiselta alueelta, pääset rajaamaan kartalta itseäsi kiinnostavan alueen.

Katso kotimaisia elokuvia

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yli 2300 elokuvan kokoelma sisältää Suomi-klassikoita, lyhytfilmejä ja vintage-mainoksia.

Perehdy sukusi historiaan

Oman suvun historiasta kiinnostuneelle on tarjolla monipuolisia digitaalisia aineistoja, kuten valokuvia ja asiakirja-aineistoja. Tietoa omasta suvusta voi lähteä etsimään kirjoittamalla etusivun hakuun oman sukunimen – hyvällä tuurilla saatat löytää kuvia omista sukulaisista!

Askartele perheellesi entisaikojen lautapeli

Kansalliskirjaston lautapelikokoelma sisältää matkustus-, urheilu- ja sotapelejä 1800-luvulta alkaen. Pelit ovat vapaasti käytettävissä, ja voit tulostaa ne pelaamista varten.

Ihastele taideaarteita

Syvenny museoiden digitaalisiin taidekokoelmiin. Finnasta löydät esimerkiksi kuvataiteilija Helene Schjerfbeckin teoksia.

Tutki opetustauluja

Entisaikaan verkon korvasivat luokkahuoneiden seiniä koristavat opetustaulut. Tutustu eläimiin, ihmisen anatomiaan, ensiapuun, kasveihin, maailman historiaan ja vieraisiin kulttuureihin opetustaulukokoelmien avulla.

Valmiita aineistopaketteja eri teemoista

Finna Luokkahuone kokoaa kaikkialta Finnasta löytyvät aineistot ja materiaalit yhteen teemallisiksi kokonaisuuksiksi hyödynnettäviksi eri luokka-asteilla varhaiskasvatuksesta, peruskouluun, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Luokkahuoneessa esillä esimerkiksi aineistopaketti tehtävineen suomalaisesta mainoskuvastosta.

Ps. Finnaa kannattaa kokeilla jo senkin takia, että Keski-kirjastojen verkkokirjasto muuttuu lähiaikoina samankaltaiseksi. Kun osaat käyttää Finnaa, Keski-verkkokirjaston muutos ei ole ongelma!

Artikkelissa käytetty hyödyksi tätä Helsingin yliopiston alkuperäisartikkelia. Kiitos tekijöille.
Kuva: Kansalliskirjasto