Takaisin

Omatoimisesti kirjastoon

Monet Keski-kirjastojen toimipisteet ovat avoinna omatoimiseen asiointiin myös aikaisin aamulla, myöhään illalla, viikonloppuisin ja juhlapyhinä.

Kuvateksti: Yleensä kirjaston omatoiminen käyttö alkaa vilauttamalla kirjastokorttia oven vieressä olevalle kirjautumislaitteelle. Kuvassa Viitasaaren kirjasto.

Mikä on omatoimikirjasto, josta uutisissakin puhutaan? Omatoimikirjasto tarkoittaa kirjaston laajennettuja aukioloja ilman henkilökuntaa. Kirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja PIN-koodilla aikaisemmin aamulla, iltaisin ja viikonloppuisin tai vaikka juhlapyhinä, vaikka henkilökuntaa ei olisi paikalla. PIN-koodi on sama, jota käytät täällä verkkokirjastossa. Jos PIN-koodia ei ole tai ei muista, sen voi hankkia verkkokirjastosta kirjautumisikkunan alapuolelta. Edellytyksenä on, että tiedoissa on sähköpostiosoite. Jos ei ole, on PIN-koodi haettava henkilökohtaisesti jostain Keski-kirjastosta palveluaikana.

Kirjastossa voi omatoimiaikana lainata ja palauttaa aineistoa sekä lukea lehtiä, käyttää internetiä tai oleskella ja opiskella. Usein myös kopiokone ja tulostin ovat asiakkaiden käytössä. Maksuja ei voi maksaa kuin palveluaikoina. Osalla kunnista on käytössä verkkomaksumahdollisuus. Omatoimikirjaston käyttäjän tulee osassa kunnista olla yli 15-vuotias, lapset pääsevät sisään vanhempien seurassa. Lapset voivat päästä myös huoltajan luvalla itsenäisesti omatoimikirjastoon. Lisätietoja alla olevasta linkistä.

 

Keski-kirjastojen omatoimikirjastot