Takaisin

Omatoimisesti kirjastoon

Monet Keski-kirjastojen toimipisteet ovat avoinna omatoimiseen asiointiin myös aikaisin aamulla, myöhään illalla, viikonloppuisin ja juhlapyhinä.

Kuvateksti: Yleensä kirjaston omatoiminen käyttö alkaa vilauttamalla kirjastokorttia oven vieressä olevalle kirjautumislaitteelle. Kuvassa Viitasaaren kirjasto.

Mikä on omatoimikirjasto, josta uutisissakin puhutaan? Omatoimikirjasto tarkoittaa kirjaston laajennettuja aukioloja ilman henkilökuntaa. Kirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja PIN-koodilla aikaisemmin aamulla, iltaisin ja viikonloppuisin tai vaikka juhlapyhinä, vaikka henkilökuntaa ei olisi paikalla. PIN-koodi on sama, jota käytät täällä verkkokirjastossa. Jos PIN-koodia ei ole, se on haettava henkilökohtaisesti jostain Keski-kirjastosta palveluaikana.

Kirjastossa voi omatoimiaikana lainata ja palauttaa aineistoa sekä lukea lehtiä, käyttää internetiä tai oleskella ja opiskella. Usein myös kopiokone ja tulostin ovat asiakkaiden käytössä. Maksuja ei voi maksaa kuin palveluaikoina. Osalla kunnista on käytössä verkkomaksumahdollisuus. Omatoimikirjaston käyttäjän tulee yleensä olla yli 18-vuotias, lapset pääsevät sisään vanhempien seurassa. Tässä voi olla kuntakohtaisia eroja.

 

Keski-kirjastojen omatoimikirjastot

Nimeä napauttamalla aukiolot ja sijaintitiedot. Lisätiedoista tarkemmin omatoimikirjastokäytöstä. Ikäraja pääsyyn sisälle itsenäisesti 18 v. ellei toisin mainita.

Jyväskylä

Keltinmäen kirjasto

Korpilahden kirjasto

Kortepohjan kirjasto

Palokan kirjasto (omatoimikäytössä vain lehtilukusali)

Tikkakosken kirjasto

Lisätietoa Jyväskylän omatoimikirjastoista.

 

KannonkoskiLisätietoa.

Toivakka (ikäraja 15 v) Lisätietoa.

Uurainen (ikäraja 15 v)  Lisätietoa.

Wiitaunioni

Pihtiputaan kirjasto (ei ikärajaa, ei PIN-koodia) Lisätietoa.

Viitasaaren kirjasto (ei ikärajaa, ei PIN-koodia) Lisätietoa.

Seuraavissa kunnissa on suunnitteilla omatoimikirjastoja: Jyväskylä (Kuokkalan uusi vuonna 2018 avautuva kirjasto), Karstula, Kinnula, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa (Lievestuoreen kirjasto), Muurame.

 

PS. Osassa Keski-kirjastoista on myös aamun itsepalveluaikoja, jotka eivät vaadi kirjautumista: Jyväskylän pääkirjasto, Palokan ja Vaajakosken aluekirjastot, Jämsän kirjastot, Äänekosken pääkirjasto