Takaisin

Kirjaesittely: Alussa oli äitiyspakkaus

Päivä : ke 05.06.2019
Aika : 17.00-18.00
Paikka : Jyväskylän kaupungin pääkirjasto, Lava (1. krs)
Osoite : Vapaudenkatu 39-41, 40100 Jyväskylä
Suomalaisia keksintöjä, historiaa ja elämänkertaa

”Jos aikoinaan professorilla oli kolme syytä olla professori - kesä-, heinä- ja elokuu - niin jatkossa näin ei enää ole”, totesi valtionvarainministeri Alexander Stubb keväällä 2015, kun uusi hallitus esitti yliopistoille kolmatta lukukautta. Samana vuonna pääministeri Juha Sipilä puhui ”kaiken maailman dosenteista”.

Näiden kommenttien aiheuttamasta ärtymyksestä lähti liikkeelle tiedetoimittaja, MML Mari Heikkilän kirjaprojekti Alussa oli äitiyspakkaus. Teos kertoo suomalaisista keksinnöistä ja puolustaa tiedettä. Suuri osa innovaatioista pohjautuu tutkijoiden vuosien puurtamiseen aiheen parissa. Keksinnöt eivät synny kuohuviinilaseja kilistellen.

Kirjassa on anekdooteilla höystettyjä kertomuksia keksinnöistä, Suomen historiaa, tiedettä, tekniikkaa sekä omaelämänkertaa. Kirjoittaja muistelee aikoja, jolloin mummolan vessa pelotti, Ruotsista haettiin laivalla voita ja Otaniemessä irkkailtiin.

Jyväskylässä asuva Mari Heikkilä on koulutukseltaan mikrobiologi, mutta siirtyi vuonna 2006 tutkijasta toimittajaksi. Hän kirjoittaa mm. Tiede-lehteen ja Helsingin Sanomiin sekä tekee radio-ohjelmia Ylen Tiedeykköseen. Lukijat äänestivät viime vuonna hänen juttunsa Tiede-lehden vuoden parhaaksi jutuksi.

Mari Heikkilä kertoo kirjan synnystä Jyväskylän pääkirjaston Lavalla (1. krs) ke 5.6. klo 17. Hän jakaa myös kokemuksiaan mm. joukkorahoituksen hakemisesta, verkkokaupan perustamisesta ja omakustantamisesta/pienkustantamisesta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Teos Alussa oli äitiyspakkaus ilmestyy samana päivänä ja sitä voi ostaa tilaisuuden yhteydessä.