Takaisin

Kirjastoautot Keski-kirjastoissa

Kirjastoautot palvelevat mm. kouluja ja päiväkoteja Jyväskylässä, Laukaassa, Jämsässä, Saarijärvellä, Keuruulla ja Wiitaunionissa.

Keski-kirjastoissa on kahdeksan kirjastoautoa. Jyväskylän kaupungilla on kolme autoa, ja se on Suomen suurin kirjastoauto-osasto. Kirjastoautot Aino, Martti ja Wivi palvelevat 24 koululla ja 30 päiväkodilla muiden pysäkkien lisäksi. Jyväskylän autojen lisäksi kirjastoautot on Laukaassa, Jämsässä, Saarijärvellä, Keuruulla ja Wiitaunionissa.

Kirjastoautot vähentyneet valtion tuen loputtua

Kirjastoautojen määrä on vähentynyt 2000-luvulla merkittävästi. Vuonna 2000 kirjastoautoja oli 201, ja vuonna 2017 autoja oli liikenteessä enää 134 kappaletta. Syynä on se, että nykyisin kuntien on kustannettava uudet kirjastoautot ilman valtion tukea. Opetus- ja kulttuuriministeriö tuki kirjastoautojen hankintaa aiemmin noin kolmasosalla auton hankintahinnasta. Viimeinen rahoitussuunnitelma koski vuosia 2014–2017.

Kunnat tekevät yhä enemmän yhteistyötä kirjastoautojen toiminnassa. Yli kolmasosa kirjastoautoista kiertää usean kunnan alueella. Myös autojen palveluja tehdään entistä monipuolisemmaksi. Perinteisten kirjastopalvelujen lisäksi joissakin autoista voi saada esimerkiksi posti- ja apteekkipalveluja. Osa autoista muuntuu myös äänestyspaikoiksi.

Kirjastoauto on tärkeä lasten lukutaidolle

Kirjastoautojen asiakkaista suurin osa on lapsia ja nuoria. Kirjastoautot kiertävät kouluja ja päiväkoteja. Jopa 70-80 prosenttia kirjastoautojen lainoista on lasten aineistoa. Suurissa kaupungeissa kirjastoautot tuovat kirjoja alueille, joissa ei ole kiinteää palvelupistettä. Myös iäkkäälle väestölle on tärkeää, että kirjastoautojen palvelu tulee lähelle.