Takaisin

Jyväskylän pääkirjaston alakerta valmis

Jyväskylän pääkirjaston 1. kerroksen asiakastilojen muutostyöt valmistuneet

Jyväskylän kaupungin pääkirjaston 1. kerroksen muutostyöt valmistuneet – myös 3. kerroksen työskentelytilat asiakkaiden käytettävissä

Jyväskylän pääkirjaston muutostyöt ovat edenneet siihen vaiheeseen, että kirjaston 1. kerroksessa oleva Uutuudet-alue on valmistunut. Sen myötä koko kerros on nyt valmis. Myös ylimmän kerroksen Lukuparvella olevat työskentelytilat ovat nyt asiakkaiden käytettävissä. 

1. kerroksen Uutuudet-alueelle on sijoitettu varausten nouto, uutuusaineistoa, viikkolainat, elokuvat, asiakaskoneet, mikrofilmilaite, lainausautomaatti ja Lukupysäkki. Pysäkille voi istahtaa lukemaan uutta, juuri ilmestynyttä kirjallisuutta. Kirjat ovat lukukappaleita, joita ei voi lainata kotiin. Uudelleenkalustetulle alueelle on rakennettu myös Lava, jossa järjestetään muun muassa kirjailijavierailuja ja akustisia musiikkikeikkoja kirjaston yhteistyökumppanien kanssa.

3. kerroksen työskentelytilojen ergonomiaa parannettu

Kirjastossa työskentelee päivittäin paljon ihmisiä muun muassa opintojen ja etätöiden parissa. Sen vuoksi 3. kerroksessa olevan Lukuparven työskentelytiloja haluttiin nykyaikaistaa.

– Asiakkaat ovat toivoneet, että työskentelytilojen ergonomiaa parannetaan. Hiljaisen työskentelyn tilaan (entinen maakuntakokoelmahuone) on asennettu sermillisiä työpöytiä, joiden korkeutta saa säädettyä käyttäjän mukaan, osastosihteeri Lea Hassinen kertoo.

Aikaisemmin tilassa olleen Jyväskylä-kokoelman paikka löytyy nykyäänkin Lukuparvelta, mutta hiljaisen työskentelyn tilan vierestä. Kokoelmaan (entinen Keski-Suomen maakuntakokoelma) sisältyy Jyväskylä-aiheista tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Myös ryhmätyöhuoneissa tehtiin muutostöitä. Nyt huoneita on neljä eli yksi enemmän kuin aikaisemmin. Ryhmätyöhuoneet ovat kenen tahansa käytettävissä. Niihin ei tarvitse tehdä tilavarausta.

Tilojen akustiikkaan kiinnitetty huomiota

Muutostöiden myötä tilojen akustiikkaa on kohennettu. Uutuudet-alueelle sijoittuvan Lavan takaseinään sekä 3. kerroksen hiljaisen työskentelyn tilan ja ryhmätyöhuoneiden seiniin on kiinnitetty akustointilevyt.

Levyjen pintaan on painettu luontoaiheisia kuvia. Lavan ja ryhmätyöhuoneiden kuvasuurennokset sisustavat tiloja, mutta tuovat myös luonnon sisälle kirjastoon. Kuva-aiheina on muun muassa poimulehden kukinto, maahumala, männyn oksa ja lehmuksen runko. Kuvat on ottanut aktiivinen luontoharrastaja ja Jyväskylän kaupunginkirjaston työntekijä Katri Niskanen.

Hiljaisen työskentelyn tilassa olevien akustointilevyjen pintaan on painettu Jyväskylän kaupungin pääkirjaston perustamisesta kertovia kuvia vuosilta 1978–1980.

Muutostöitä tehdään parhaillaan pääkirjaston musiikkiosastolla, joka valmistuu tammikuussa 2019. Sen jälkeen muutostyöt alkavat pääkirjaston 2. kerroksessa lasten- ja nuorten osastolla sekä aikuisten osastolla. 

Uutinen syyskuulta:

Jyväskylän kaupungin pääkirjaston 1. kerroksen uusi lehtialue ja palvelupiste avattiin asiakkaiden käyttöön keskiviikkona 5.9. (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs).

Asiakkaita palvellaan nyt 1. kerroksen palvelupisteessä, jossa voi kysyä neuvoa, hankkia kirjastokortin ja suorittaa kirjastomaksuja. 2. kerroksen lainaustiski poistuu tuolloin käytöstä. Palvelupisteessä on myös palautus- ja lainausautomaatti lehtiä varten. Varsinainen palautusautomaatti on entisellä paikallaan 2. kerroksessa.

Ovet avataan aamuisin kello 8.00, jolloin pääsee jo lehtiä lukemaan. Vapaudenkadun sisäänkäynnin yhteydessä oleva lainojen palautusluukku on myös taas asiakkaiden käytössä. Myös kahvila Novelli on auki.

Tiloja tapahtumille, työskentelylle, oleilulle, aineistolle

Kirjaston käyttötavat ovat muuttuneet vuodesta 1980, jolloin pääkirjasto-kansalaisopistotalo on otettu käyttöön. Nykyään kirjasto on tila, jossa aineiston lainauksen lisäksi tehdään etätöitä, opiskellaan, oleillaan ja osallistutaan tapahtumiin.

– Muutostöiden myötä saamme erityyppistä aineistoa paremmin esille, saamme tiloja tapahtumille, yleisötilaisuuksille ja opastuksille sekä lisäämme asiakkaillemme tiloja lukemiseen, oleskeluun ja työskentelyyn. Teemme asiakkaillemme viihtyisämmän kirjaston, kuvailee kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma.

Muutostöiden myötä jokaiseen kerrokseen tulee vuokrattavia kokous- ja tapahtumatiloja. Myös kalustusta uusitaan ja tiloihin tuodaan valokuva- ja valotaidetta. Jyväskylän kaupunki järjesti ideakilpailun, jolla etsittiin pääkirjaston portaikon yläpuolella olevaan ilmatilaan sijoittuvaa pysyvää valoteosta. Kilpailun voittivat Mia Erlin ja Verna Kaipainen teoksella Lastu. Katso havainnekuva.

Muutostöiden vaiheet

2.5.–23.8.2018 VALMIS
1. kerros: Sisääntuloaulaan sijoitetaan aikakaus- ja sanomalehtitilat. Kahvila siirretään aulaan. Ensimmäiseen kerrokseen tehdään kaksi samankokoista luentosalia, jotka yhdistämällä saadaan iso luentosali. Asiakaspalvelutiski siirtyy sisääntuloaulaan.

1.9.–30.11.2018 VALMIS, MUSIIKKIOSASTO VALMISTUU TAMMIKUUSSA 2019

1. kerros: Nykyisen lehtilukusalin tilalle rakentuu uutuuksien alue, johon sijoitetaan viikkolainat, uutuusaineistoa ja aikuisten elokuvat. Tilaan tulee myös pieni esiintymislava. Alueen valmistumisen jälkeen varaukset noudetaan 1. kerroksesta.

3. kerros: Musiikkiosastoa uudistetaan, kuten myös ryhmätyötilat ja hiljaisen työskentelyn tilat. Musiikkiosaston vieressä oleva opetusstudio muutetaan monitoimitilaksi.

1.1.–28.2.2019
2. kerros: Lasten- ja nuortenosasto saa lisätilaa, kun nuorille tehdään oma tila aikuisten osaston viereen. Toisen kerroksen pitkä palvelutiski poistetaan käytöstä. Aikuisten osastolle tehdään kokoontumistila pienryhmille ja pienimuotoisille tapahtumille.