Takaisin

Saavutettavuus kuntoon

Keski-kirjastojen alueella on käynnistynyt Saavutettavuuden parantaminen Keski-kirjastoissa –hanke. Hanke kestää vuoden 2018 maaliskuun loppuun asti. Hankkeen aikana selvitetään, miten saavutettavuus ja esteettömyys toteutuvat Keski-kirjastoissa.

Mitä saavutettavuudella ja esteettömyydellä tarkoitetaan?

Saavutettavuudella ja esteettömyydellä tarkoitetaan usein samoja asioita. Saavutettavuudella kuitenkin viitataan aineettomaan ympäristöön kuten tietoon, verkkosivuihin, asenteisiin (yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys) ja palveluihin. Esteettömyydellä puolestaan tarkoitetaan fyysistä ympäristöä, kuten ulkoalueita ja rakennuksia. Lisää saavutettavuudesta ja esteettömyydestä voit lukea mm. Invalidiliiton sivuilta.

Mitä hankkeen aikana tehdään?

Saavutettavuuden parantaminen Keski-kirjastoissa –hankkeen aikana rakennetaan yhteistyötä erilaisten järjestöjen ja paikallisten erityisryhmien kanssa. Järjestöjen ja erityisryhmien kanssa selvitetään, miten kirjastojen saavutettavuutta voidaan parantaa. Hankkeessa keskitytään kirjastojen tiloihin, huonekalujärjestelyihin, apuvälineisiin ja aineistoihin, kuten kirjoihin, lehtiin, levyihin ja peleihin. Näiden lisäksi hankkeessa keskitytään kirjastojen markkinointiin, viestintään, verkkopalveluihin ja kokoelmiin. Hankkeen aikana selvitetään, millaisia valmiita ohjeita kirjaston käytöstä on saavutettavassa muodossa, kuten pistekirjoituksena, videoina tai äänikirjana. Saatavilla olevat valmiit ohjeet hankitaan kaikkiin Keski-kirjastoihin/verkkosivuille. Tarvittaessa kirjaston käytöstä tuotetaan omia ohjeita saavutettavassa muodossa.

Hankkeen projektityöntekijä ja yhteyshenkilö:

Jaana Jäntti
Jyväskylän kaupunginkirjasto
Pääkirjasto
Vapaudenkatu 39-41
40100 Jyväskylä
Puhelin: 014 266 4108 / 050 452 8539
sähköposti: jaana.jantti@jkl.fi

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen