Lue poika, lue!

 

Jokerilista jokaiselle! 

Lukuvuonna 2017-2018 alakoulun Lukemalla lentoon -lukudiplomin suorittajille on tarjolla kaksi lukuintoa herättelevää jokerilistaa Monilukuinen arki sekä Lue poika, lue! Jokerilistat on koottu Keski-Kirjastojen vuoden 2017 hankkeiden Pojat lukemaan ja Mediakasvatusta arkeen innoittamana. Molemmissa hankkeissa lähtökohtana on (moni)lukuharrastuksen ilosanoman levittäminen koululaisille sekä heidän vanhemmilleen.

Lukuiloa arkeen – ihan kaikille!

 

Lue poika, lue!

Lue poika, lue! -listalta löydät luettavaa ilman söpöilyefektiä. Tältä listalta et löydä prinsessa Eveliinan poneja, et Pörröä lumipyryssä. Ei sillä, etteivätkö ponit taikka Pörrö sydäntäsi sulattaisi.  Vaan sillä, että joskus sitä kaipaa vähän - muuta luettavaa.

 

Kammion kauhut

1. Knapman, Timothy: Kammion kauhut

Antiikin Egypti, loisteliaiden temppeleiden ja muistomerkkien koti. Täällä sinä nyt olet, ja sinulla on vain yksi päämäärä: päästä sisälle kammioon, joka toimii mahtavan faaraon viimeisenä leposijana - hautaan jätettyjä rikkauksia unohtamatta. Kirjojen sivuja ei lueta järjestyksessä - ei edes takaperin - vaan hypellään sivulta toiselle, eteenpäin ja taaksepäin, kunnes juoni alkaa avautua. Ratkaistavana on monta arvoitusta ennen kuin kammion salaisuudet paljastuvat.

 

Herra Mäyränen ja rouva Repolainen

2. Luciani, Brigitte: Herra Mäyränen ja rouva Repolainen

"Tehdäänpä pieni yhteenveto: meidän isämme ja sinun äitisi ovat päättäneet asua samassa kolossa. On kuitenkin päivänselvää, että mäyrien ja kettujen ei kuulu asua yhdessä. Me olemme liian erilaisia! Ai, miten niin? Koska mäyrät ovat liian hitaita... ja ketut ovat kaistapäitä! Mäyrät ovat ihan liian varovaisia ja pelkäävät kaikkea... ja ketut hosuvat liikaa. Mäyrillä pitää aina olla tiptop: te olette varsinaisia nipottajia... ja ketut rakastavat sotkuisia lääviä!"

 

Karhu ja kaniini

 3. Gough, Julian: Kaverin kamalat tavat

"Hei, kaniini, söitkö sinä äsken kakkaa?" karhu kysyi ja mietti, uskoako silmiään. "Öh, tuota", käniini änkytti. "Juu. Söin. Mutta ihan pikkuisen vain." "Söit siis ihan pikkuisen omaa KAKKAASI?"

 

Ällö eläinkirja

4. Ällö eläinkirja : limaa, myrkkyä ja haisua

Eläimet ovat ällöjä! ”Tiesitkö, että keskiverto röyhtäilevä ja piereskelevä lehmä tuottaa vuodessa kasvihuonekaasuja yhtä paljon kuin perheauto?”

 ”Konnaliskolla on hurja pelote. Se pystyy nostamaan silmän alla olevien pussien verenpainetta niin, että silmänurkasta suihkuaa verta. Veri ruiskahtaa jopa metrin päähän.”

 

 

Mahtava minä

5. Buckley, James, Jr.: Mahtava minä : ikioma ennätyskirjani

Otatko haasteen vastaan?

”Kuinka pitkään saat jalkapallon pysymään ilmassa pomputtamalla sitä päälläsi?” ”Keksitkö sanoja, jotka rimmaavat etunimesi kanssa?” ”Kuinka monta kuperkeikkaa osaat tehdä yhteen menoon?” ”Kuinka pieni t-paita mahtuu kunnolla yllesi? Lasten s-koko? Vai peräti vauvanvaate?” ”Kuinka monta kertaa ehdit kiivetä portaat (noin 10 askelmaa) ylös ja alas 45 sekunnissa?” ”Taittele kymmenessä sekunnissa niin hyvä paperilennokki kuin osaat. Kuinka kauas se lentää?” ”Kuinka monta sanaa keksitte kirjaimista, jotka ovat sanoissa ’mahtava minä’?”

 

 

 

Herra Gummi ja kirsikkapuu6. Herra Gummi -kirjat

"Mulla on suunnitelma", hän sanoi Ville Viljamille. "Ensi kerran kun se roikaleen koira tulee reuhaamaan mun nurmikolle, niin pitäköön varansa, siinä se! Mun suunnitelma on paras!" "Aiotko jättää noin paljon lihaa pihalle ja myrkyttää sen niin, että kun se haukkuva läski syö, niin se kuolla kupsahtaa?" Ville Viljami arvasi. " Ehkä niin", herra Gummi sanoi vähän ärtyneenä siitä että lihakauppias oli arvannut hänen suunnitelmansa niin pian. Hän oli odottanut, että pääsee selostamaan yksityiskohtia ja tekemään Ville Viljamiin vaikutuksen nokkeluudellaan ja ilkeällä sydämellään. "Ilkeistä sydämistä puheenollen", lihakauppias sanoi, "tässä oisi pari kiloa pahentunutta sydäntä. Se on ollut auringossa viime tiistaista saakka. Se myrkyttää sen ihan takulla, usko pois, Gummi vanha kämmiseni."

 

 

Youtube6. YouTube-maailmanennätykset : Planeetan parhaat temput ja taidonnäytteet

Kenen hitti sai ennätysajassa miljardi katselukertaa YouTubessa? Kuka on maailman nopein pizzantekijä? Millaisia ovat maailman suurin kani tai pienin hevonen? Tai missä on maailman nopein vessa?

Pikkuveli7. Parkkinen, Leena: Pikkuveli ja mainio harharetki

”Monet ihmiset ovat MÄNTEJÄ vaikka niillä olisi reppu täynnä suklaata.” APINA, MAAILMAN PIENIN.

 

Kamala luonto8. Vehniäinen, Jarkko: Kamala luonto : pentukirja

Äkkiä metsän uumenista porhalsi karmealla rytinällä pieni pörröinen kettu, jolla näytti olevan jokin hätänä. "En kestä eää hetkeäkään! Ahteriani kutittaa niin vietävästi", huusi kettu. Hetkessä ilves äkkäsi syyn. "Sinullahan roikkuu lapamato pyllystä! Älä huoli, me autamme!" Niin ilves pyöritti madon kepin ympärille ja vapautti ketun ahdingosta. "Kiitos kaverit!" vinkaisi kettu helpottuneena. "Taidan tietää, mistä sain tuon madon", kettu hoksasi. "Haluatteko nähdä?"

 

Onks noloo9. Salmi, Ronja: Onks noloo? : Leirikoulussa

Hiljaisuus laskeutuu saunanrantaan. Totta se on. Petja on 12-vuotias eikä osaa uida. Ja nyt sen tietävät kaikki. Malik tuhahtaa ja heilauttaa kättään. "Ei se mitään! Mä tiedän mitä tehdään." Ripein askelin hän painuu sisälle pukuhuoneeseen ja palaa oranssit pelastusliivit mukanaan. "Näiden kanssa säkin voit tulla uimaan." Petja löytää itsensä nopeasti pelastusliivien sisältä. Paksu remmi on tiukasti vyötäröllä kiinni, ja Malik on tyytyväinen. "Ja ei kun veteen!"

 

Koiranne alkaa kohta kukkia10. Kivirähk, Andrus: Koiranne alkaa kohta kukkia

"Hei", voikukka sanoi vienolla äänellä. "Onko täällä lupa kukkia? Etten minä vain häiritse." "Ette lainkaan!" vastasi kakka lumoutuneena. "Te olette niin kaunis!" "Ääh, älkää nyt, ihan tavallinen vain." "Ei puhettakaan! Uskokaa minua. Olen asunut täällä kohta jo vuoden, enkä ole ennen nähnyt mitään noin keltaista ja kiharaista. Mennään naimisiin!" Voikukka punastui, mutta suostui. Häät pidettiin heti. Kakka ja kukka muuttivat yhteen. Ne rakastivat toisiaan ja halasivat joka päivä, paljon useammin kuin varpuset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hae lisää aiheesta