Keikalle verkkoon

New Yorkin Metropolitan-oopperatalo (Kuva: Ajay Suresh, Flickr)Konsertteihin ja keikoille ei nyt pääse. Elävää musiikkia voi onneksi jakaa myös verkon välityksellä. Eihän se tietenkään ihan sama asia ole, mutta näin poikkeustilanteessa erittäin tervetullutta!


Koronakonsertit-sivulle on koottu listaus eri alustojen (esim. Facebook, Instagram, Youtube) kautta lähetettävistä live-esiintymisistä. Osa keikoista on maksullisia ja osa vaatii sovelluksen ja kirjautumisen. Kirjavuutta on myös siinä, ovatko keikat katsottavissa myös jälkikäteen ja jos, niin kuinka pitkään. 

Cnet-sivustolle on koottu vastaava lista, vahvalla yhdysvaltalaispainotuksella. Aikavyöhykkeistä sen verran, että EST tarkoittaa itärannikon aikaa (esim. New York) ja on 7 tuntia Suomea jäljessä, PST tarkoittaa länsirannikon aikaa (esim. Los Angeles) ja on 10 tuntia Suomea jäljessä

Klassiseen musiikkiin keskittyvä hyvä listaus on Classic FM -radion nettisivulla. Alussa on linkitykset musiikkiorganisaatioihin ja yksittäisiin muusikoihin, jotka livestriimaavat tai jotka ovat avanneet konserttitallennearkistojaan vapaammin katsottaviksi. Sen jälkeen on lista tulevista esityksistä kronologisessa järjestyksessä. Katso myös Helsingin Sanomien listaus orkesterien striimauksista.

Klassisesta musiikista puheen ollen: Jyväskylä Sinfonia aloittaa uuden kamarikonserttien sarjan: "Jyväskylä Sinfonia - luonasi". Esitykset kuvataan Jyväskylän kaupungintalon juhlasalissa ilman yleisöä ja lähetetään Jyväskylä Sinfonian Youtube-kanavalla, josta niitä voi katsoa vapaasti, myös jälkikäteen. Konsertit tulevat katsottaviksi keskiviikkoisin klo 19 eli samaan aikaan kuin Jyväskylä Sinfonian perinteiset keskiviikkokonsertit. Samalla Youtube-kanavalla kannattaa tutustua myös Karanteeniklubiin! Tällaisten juttujen avulla yleisö pääsee lähelle soittajia, esitystauonkin aikana!

Yle Areenan musiikkisivulta pääsee kiinni varsinaiseen aarreaittaan. On konsertteja, musiikkidokumentteja ja muita musiikkiaiheisia ohjelmia, enemmän kuin mitä suurkuluttajakaan ehtii katsoa. Suurin osa Yle Areenan musiikkisisällöistä on tietenkin tallenteita, mutta myös livelähetyksiä on tulossa. Joka torstai, perjantai ja lauantai tulee poikkeusoloihin räätälöity Yle Olohuone: Kaikki kotona live. Myös Radion sinfoniaorkesteri RSO lähettää konserttejaan striiminä Musiikkitalosta, jossa paikan päällä ei ole yleisöä lainkaan.

Suomen kansallisooppera ja –baletti julkaisee joka maanantai ja torstai esitystallenteita menneiltä kausilta Stage24-videopalveluun. Lisäksi palvelussa voi katsoa trailereita ja tekijöiden haastatteluja.

Ja hei, konserttitallenteita löytyy myös kirjastojen kanavilta. Katso esimerkiksi Jyväskylän Kirjasto LIVE! -videoita tai uppoa alan pioneerin, Tampereen kaupunginkirjaston laajaan videoarkistoon

 

Aapo, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Hae lisää aiheesta