Keskiössä: UkEt

Ukulelen soittamisesta on tullut viime vuosien aikana hyvin suosittua ja Jyväskylän kaupunginkirjastoon hankituille lainattaville soittimille on jatkuvasti kysyntää. Heti vuoden alkuun tarjoamme ukulelesta kiinnostuneille jotakin erityisen mukavaa; järjestämme kaikille avoimen ja maksuttoman konsertti-työpajan tiistaina 12.1. klo 17.30 pääkirjaston musiikkiosastolla. Illan aikana ukulelen saloihin johdattavat helsinkiläisen UkEt-yhtyeen Timo Haapala, Juha Väänänen ja Turkka Wahlbäck. Opettamisen lomassa he myös musisoivat itse.

 

UkEt rennoissa tunnelmissa.

 

UkEt-yhtyeen Timo Haapala ja Juha Väänänen vastailivat kysymyksiin ukulelen suosion taustoista ja kertoivat uudesta levystään.

 

Keitä olette ja mitä teette?

JUHA: Olemme UkEt ja tulkitsemme mitä erilaisimpia musiikkityylejä ukulelein.

TIMO: Levitämme musiikin ilosanomaa näillä vähemmän tunnetuilla, monesti leluiksi luokitelluilla soittimilla.

 

Miksi valitsitte soittimeksenne ukulelen? Miksette esimerkiksi banjoa tai balalaikkaa?

TIMO: Sain ukulelen lahjaksi valmistuttuani maisteriksi vuonna 2012, huomasin että se on hieno ja monipuolinen soitin.

JUHA: Aloitin musisoinnin jo nuorella iällä rämpytellen kitaraa. Löysin ukulelen ihan sattumalta. 1990-luvulla Keski-Euroopassa asustellessani ostin hetken herätysostoksena halvan ukulelen pois keräämästä pölyä musiikkikaupan näyteikkunalta. Hetken sitä rämpyteltyäni ukulelen maailma alkoi avautua minulle ja pian kitarani jäivät pahan kerran paitsioon ja uusien ja parempien ukulelejen hankintakierre alkoi.

 

Mistä uskotte ukulelen suuren suosion johtuvan?

TIMO: Ukulele on halpa soitin ja sillä on helppo päästä nopeasti soittamisen makuun. Kielet ovat nylonia, joten se on kevyt soittaa. Perussoinnut oppii ja sitten voi vaikka säestää.

JUHA: Tarjoudun lyömään vetoa mistä summasta tahansa, että reilussa varttitunnissa opetamme musikaalisuuteen katsomatta kenet tahansa soittamaan ensimmäisen biisinsä ukulelella.

 

Onko olemassa musiikkia, jota ukulelella ei voisi soittaa?

JUHA: En ole vielä sellaiseen törmännyt, tosin mongolialaista höömien kurkkulaulua en ole vielä kokeillut, mutta uskon senkin onnistuvan, sillä pienellä mielikuvituksella ukulele taipuu ihan mihin vain. Esim. päivittäiseen soittoharjoitukseeni kuuluu mm. John Dowlandin luuttusäestykset 1500-luvulta ja kokoelma Bachin sellolle säveltämiä kappaleita ukulelelle sovitettuina.

TIMO: hmmm...heviä voi soittaa... klassista voi tietenkin..rockia...bluesia..varmaan on vain mielikuvitus rajana.

 

Olette keikkailleet monissa kirjastoissa. Millaisia keikkapaikkoja kirjastot ovat?

TIMO: Kirjasto on hyvä paikkaa soittaa, koska siellä on yleensä hiljaista.

JUHA: Hienointa kirjastoissa soittamisessa on se, että ihmiset saapuvat paikalle erityisesti kuulemaan ja kohtaamaan musiikkia. Myös intiimi ilmapiiri jossa "on heti sinut" yleisön kanssa laajentaa kokemusta erityisesti soittajan vinkkelistä koettuna.

 

Oletteko käyneet soittamassa Suomen rajojen ulkopuolella?

JUHA: Kesällä 2015 meillä oli kunnia edustaa Suomea Euroopan merkittävimpiin ukuleletapahtumiin lukeutuvalla Tsekkien ukulelefestareilla, jonne oli saapunut genren arvostetuimpia ukuleletaiteilijoita kautta Euroopan ja aina Kanadaa, Israelia, Australiaa, Mexicoa ja Havaijia myöten.

TIMO: Ja olemme käyneet myös Virossa Haapsalussa keikkailemassa blues-festivaaleilla viime kesänä.

JUHA: Tulevan kesän matkasuunnitelma avataan piakkoin bändimme kotisivulla www.uket.fi.

 

Miten tuore levynne on otettu vastaan?

JUHA: Hyvinhän tuo on otettu vastaan, joskin radioon ei tahdota ottaa muita soitettavaksi kuin isojen levy-yhtiöiden massatuotoksia. Sellaisten kriteerien normeja me emme täytä.

TIMO: Eritoten meidän levyltä löytyviä omia sävellyksiä on kehuttu.

 

Onko uusi levy jo suunnitteilla?

TIMO: Uusi levy on kyllä suunnitteilla takaraivossa. Siitä tulee vieläkin parempi, olemme oppineet jotain tuon ensimmäisen levyn tekemisestä ja laitamme enemmän omia sävellyksiä ja biisejä tulevalle levylle.

JUHA: Mutta ei siitä tämän enempää vielä tässä vaiheessa.

 

Mitä levyjä ukulelemusiikista kiinnostuneen kannattaa kuunnella – teidän levynne lisäksi?

JUHA: Bruddah Iz ja Ukulele Orchestra of Great Britain ovat ihan minun listani kärkipäätä. Unohtamatta tietenkään wanhoja mestareita, mainittakoot vaikka George Formby tai Roy Smeck. Myös edesmennyt Bob Brozman jätti jälkeensä sangen mainiota ukuleletuotantoa.

TIMO: Jos kiinnostaa bluesimpi musiikki niin kannattaa tsekata Hal Brolund.

 

Miten kirjaston tulevaan konsertti-työpajaan kannattaa valmistautua?

TIMO: Avoimin ja rohkein mielin. Kysymys on loppujen lopuksi (vain) musiikista, jota nyt tässä tuotetaan ukuleleilla. Musiikki luodaan siinä hetkessä ja niiden ihmisten mukaan ketkä ovat tuoneet oman panoksensa tilaisuuteen. Suorituspaineita ei kannata ottaa, kaikille löytyy soitettavaa omien resurssien puitteissa.

JUHA: Helpointa on valmistautua saapumalla paikalle. Jos on oma ukulele olemassa, niin se pitää ottaa ehdottomasti mukaan.

 

 

Kiitos haastattelusta!

 

 

 

 

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

kuva: "UkEt" by Strumroll - Oma teos (Wikimedia Commons)

Hae lisää aiheesta