Omatoimikirjastot Omatoimikirjastot
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Mikä on omatoimikirjasto, josta uutisissakin puhutaan? Omatoimikirjasto tarkoittaa kirjaston laajennettuja aukioloja ilman henkilökuntaa. Kirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja PIN-koodilla aikaisemmin aamulla, iltaisin ja viikonloppuisin tai vaikka juhlapyhinä, vaikka henkilökuntaa ei olisi paikalla. PIN-koodi on sama, jota käytät täällä verkkokirjastossa. Jos PIN-koodia ei ole, se on haettava henkilökohtaisesti jostain Keski-kirjastosta palveluaikana.
Kirjastossa voi omatoimiaikana lainata ja palauttaa aineistoa sekä lukea lehtiä, käyttää internetiä tai oleskella ja opiskella. Usein myös kopiokone ja tulostin ovat asiakkaiden käytössä. Maksuja ei voi maksaa kuin palveluaikoina, mutta ei hätää osalla kunnista on käytössä verkkomaksumahdollisuus. Omatoimikirjaston käyttäjän tulee yleensä olla yli 18-vuotias, lapset pääsevät sisään vanhempien seurassa. Tässä voi olla kuntakohtaisia eroja.
Keski-kirjastojen omatoimikirjastot
Nimeä napauttamalla aukiolot ja sijaintitiedot. Lisätiedoista tarkemmin omatoimikirjastokäytöstä. Ikäraja pääsyyn sisälle itsenäisesti 18 v. ellei toisin mainita.
Jyväskylä
Palokan kirjasto (omatoimikäytössä vain lehtilukusali)
Lisätietoa Jyväskylän omatoimikirjastoista.
Toivakka (ikäraja 15 v) Lisätietoa.
Uurainen (ikäraja 15 v) Lisätietoa.
Wiitaunioni
Pihtiputaan kirjasto (ei ikärajaa, ei PIN-koodia) Lisätietoa.
Viitasaaren kirjasto (ei ikärajaa, ei PIN-koodia) Lisätietoa.
Äänekoski
Suolahden kirjasto (omatoimikäytössä vain lehtisali) Lisätietoa
Seuraavissa kunnissa on suunnitteilla omatoimikirjastoja: Jyväskylä (Kuokkalan uusi vuonna 2018 avautuva kirjasto), Karstula, Kinnula, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa (Lievestuoreen kirjasto), Muurame.
PS. Osassa Keski-kirjastoista on myös aamun itsepalveluaikoja, jotka eivät vaadi kirjautumista: Jyväskylän pääkirjasto, Palokan ja Vaajakosken aluekirjastot, Jämsän kirjastot, Äänekosken pääkirjasto