Omatoimikirjastot Omatoimikirjastot

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Mikä on omatoimikirjasto, josta uutisissakin puhutaan? Omatoimikirjasto tarkoittaa kirjaston laajennettuja aukioloja ilman henkilökuntaa. Kirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja PIN-koodilla aikaisemmin aamulla, iltaisin ja viikonloppuisin tai vaikka juhlapyhinä, vaikka henkilökuntaa ei olisi paikalla. PIN-koodi on sama, jota käytät täällä verkkokirjastossa. Jos PIN-koodia ei ole, se on haettava henkilökohtaisesti jostain Keski-kirjastosta palveluaikana.

Kirjastossa voi omatoimiaikana lainata ja palauttaa aineistoa sekä lukea lehtiä, käyttää internetiä tai oleskella ja opiskella. Usein myös kopiokone ja tulostin ovat asiakkaiden käytössä. Maksuja ei voi maksaa kuin palveluaikoina, mutta osalla kunnista on käytössä verkkomaksumahdollisuus. Omatoimikirjaston käyttäjän tulee yleensä olla yli 15-vuotias, lapset pääsevät sisään vanhempien seurassa. Tässä on kuntakohtaisia eroja.

Keski-kirjastojen omatoimikirjastot

Nimeä napauttamalla aukiolot ja sijaintitiedot. Lisätiedoista tarkemmin omatoimikirjastokäytöstä. 

Jyväskylä

(Ikäraja 15 v., nuoremmat huoltajan mukana ja itsenäisesti huoltajan suostumuksella)

Lisätietoa Jyväskylän omatoimikirjastoista.

Jämsä

Kannonkoski

Karstula

Keuruu

Konnevesi

Kyyjärvi

Laukaa

Muurame

Toivakka

Uurainen

Wiitaunioni

Äänekoski

PS. Osassa Keski-kirjastoista on myös aamun itsepalveluaikoja, jotka eivät vaadi kirjautumista: Jyväskylän pääkirjasto, Palokan ja Vaajakosken aluekirjastot, Jämsän pääkirjasto, Keuruun pääkirjasto, Laukaan pääkirjasto ja Äänekosken pääkirjasto