UKK – Usein kysytyt kysymykset UKK – Usein kysytyt kysymykset

Kun mieleen tulee kysyttävää Keski-kirjastojen uudesta verkkokirjastosta, kannattaa ensin vilkaista vastauksia kirjaston asiakkaiden usein kysymiin kysymyksiin. Ellei etsittyä tietoa löydy, meille voi lähettää palautetta.

Mistä pääsen uusimaan omia lainojani?

Omat lainat -löytyvät oikealta ylhäältä mustasta palkista kirjan kuvan takaa, kirjautumisen jälkeen. 

Miten uusin lainani?

Lainani-sivulla valitaan rastittamalla uusittavat teokset ja klikataan Uusi lainat listan yläosasta.

Miten vaihdan unohtuneen PIN-koodin?

Klikkaa kirjautumisen alla olevaa linkkiä, jonka jälkeen

  1. Syötä avautuvalle sivulle kirjastokorttisi tunnus ja klikkaa Jatka.
  2. Saat viestin kirjastolle ilmoittamaasi sähköpostiin.
    HUOM! jos et ole ilmoittanut kirjastolle sähköpostia johon esim. eräpäivämuistutukset tulevat, viesti tulee tällä sivustolla käyttäjätunnusta luodessasi ilmoittamaasi sähköpostiin. Jos kummassakaan kentässä ei ole sähköpostia, vaihto ei onnistu verkossa, vaan käymällä kirjastossa paikan päällä. Samalla reissulla kannattaa lisätä sähköposti, jotta vaihto jatkossa onnistuu myös verkossa.
  3. Klikkaa PIN-koodin vaihto -linkkiä saamassaan sähköpostissa.
  4. Avautuvalla sivulla voit syöttää uuden nelinumeroisen PIN-koodin.
  5. PIN-koodi on vaihdettu onnistuneesti.

Mitä teen, jos kirjastokorttini katoaa?

Ilmoita kortin katoamisesta viipymättä kirjastoon. Kun ilmoitus kadonneesta kortista on tehty, vastuusi kadonneella kortilla mahdollisesti tehdyistä lainoista päättyy. Kirjastosta saat uuden kirjastokortin (henkilöllisyystodistus mukaan). Samalla kun uusi kortti otetaan käyttöön, vanha kortti mitätöidään. Uuden kortin hinta on kuntakohtainen.

Mistä löydän teoksen luokan tai hyllypaikan?

Hyllypaikka löytyy vasta saatavuudesta eli avaamalla teoksen sivulla oman kirjaston saatavuuden plussasta. Tämä siksi että eri kunnissa sama teos voi olla eri hyllypaikoissa.

Voinko palauttaa lainani mihin tahansa Keski-kirjastoon?

Lainat voi palauttaa mihin tahansa Keski-kirjastoon huolimatta siitä mistä kirjastosta ne on lainattu. Ainoastaan kirjastoautot eivät tilojen rajallisuuden vuoksi ota mielellään suuria määriä muiden kirjastojen palautuksia.

Paljonko varaus maksaa?

Aineiston varaaminen on maksutonta 2.1.2017 lähtien. Sen sijaan noutamattomasta varauksesta peritään kahden euron maksu. Asiakkaalle lähetettävässä noutoilmoituksessa on varauksen viimeinen noutopäivä. Jos asiakas ei nouda tai peru varausta ilmoitettuun noutopäivään mennessä, kirjautuu asiakkaan tietoihin kahden euron maksu. 

Miksi en näe lasteni lainoja Lainani-sivulla?

Voit uusia lastesi lainoja, jos olet lapsesi huoltaja kirjastojärjestelmässä. Alle 15-vuotiaalla on aina huoltaja. Molemmat vanhemmat eivät voi olla saman lapsen huoltajia. Jotta lapsen lainojen uusiminen onnistuu, myös lapsen tiedoissa pitää olla asetettu pin-koodi. Tämän voit pyytää käymällä kirjastossa.

Voiko käyttäjätunnuksia vielä käyttää?

Lokakuusta 2015 lähtien järjestelmään ei enää tehdä käyttäjätunnuksia vaan kirjautuminen tapahtuu kirjastokortin numerolla ja sen pin-koodilla (jonka voi hakea lähimmästä Keski-kirjastosta). Näin kaikki käyttäjät saavat käyttöönsä ne toiminnot, jotka ovat aiemmin vaatineet käyttäjätunnuksen luontia (Oma hylly, Tallennetut haut, pisteytykset, arvioinnit jne.).

Jos kuitenkin kirjoitat teosarviointeja tai keskustelet teoksista, kysyy järjestelmä, mitä nimeä sivustolla näytetään näiden yhteydessä. Nimeä kysytään vain ensimmäisellä kerralla.

Asiakkailla, joilla on aiemmin tehdyt käyttäjätunnukset, voivat jatkossakin käyttää niitä kuten ennen, myös sisäänkirjautumiseen.

Milloin minulle tulee eräpäivämuistutus sähköpostiin?

Eräpäivämuistutukset lähtevät kaikille sähköpostinsa ilmoittaneille oletuksena kolme päivää ennen eräpäivää. Päivien määrää voi muuttaa omissa tiedoissa tai kirjastossa käydessä. Eräpäivämuistutus on lisäpalvelu. Muistutuksen saapumatta jääminen esimerkiksi teknisen ongelman vuoksi ei poista asiakkaalta velvollisuutta huolehtia lainojensa uusimisesta tai palauttamisesta viimeistään eräpäivänä.

Miten hylly toimii? Entä haun tallennus?

Oma hylly on muistilista kirjastoaineistosta. Kirjautumattomana käyttäjänä voi siirtää teoksia omaan hyllyyn väliaikaismuistiin. Hyllyssä sisältö säilyy siihen saakka kunnes sulkee selaimen. Sisäänkirjautuneena käyttäjänä hyllyn sisältö säilyy ja tiedot tallentuvat myöhempää käyttöä varten.

Hylly- ja erilaisia seurantatoimintoja kehitetään vielä. Tällä hetkellä voi joko kerätä teoksia yhteen hyllyyn tai tallentaa haun.
Haun tallennus: Sisäänkirjautuneena voi hakea esim. suosikkikirjailijan nimellä ja klikata yläpuolella olevaa Tallenna haku -kohtaa. Tallennetut haut näkyvät Omat jutut -osiossa (Tähti-kuvake yläpalkissa). Ruksimalla samalla toiminnon nimeltä Uutuusvahti, hauista voi saada ilmoituksen joko viestit-sivulle (kirjekuvake) tai sähköpostiin.
Hyllyyn lisääminen: Klikkaa teoksen kohdalla Lisää omaan hyllyyn. Hylly löytyy Asiakkaana kirjastosta > Oma hylly. Kirjautuneena asiakkaana hyllyn löytää myös tähden (omat jutut) takaa. Kirjautumattomalla asiakkaalla hylly tyhjenee, kun selain suljetaan.

Miten lehtiä haetaan?

Lehden päätietue löytyy pikahausta lehden nimellä ja hakutuloksessa rajaamalla haun lehtiin. (Aineistolaji: Lehti). 

Jos käytät laajennettua hakua: teoksen nimi: lehden nimi, aineistolaji: Lehti.

Löydettyäsi lehden haulla klikkaa lehden nimeä vaikka vuosiluku näyttäisikin vanhalta (esim. 1912-). Vuosiluku viittaa lehden ensimmäiseen numeroon/julkaisuun. Lehden lainattavissa ja varattavissa olevat numerot löytyvät Saatavuudesta.

Mitä tarkoittaa: Sijainti Varasto

Jos teoksen saatavuudessa lukee "Sijainti Varasto", teos ei ole asiakkaiden saatavilla hyllyssä. Tällaisia teoksia voi varata ja seutuvarata normaalisti, mutta kirjastossa asioidessa ne on pyydettävä neuvonnasta.

Keski-kirjastoissa varastoidaan kulttuurisesti merkittävää ja käytön kannalta tarpeellista aineistoa. Jokainen kunta hankkii omaa aluettaan koskevaa aineistoa ja varastoi sen pysyvästi. Kirjastoissa varastoidaan vain käyttökunnossa olevaa aineistoa, yksi kappale / kunta. Vähän käytettyä tai vieraskielistä aineistoa varastoidaan vain, jos se on aiheeltaan tai käyttöarvoltaan erityisen merkittävää. AV-aineistoa ei varastoida, ellei se ole historiallisesti merkittävää. Varastokokoelma on pääosin lainattavissa. Aineiston pitkäaikaissäilyttämisessä hyödynnetään Varastokirjastoa.

 

Kuka tämän on suunnitellut?

Verkkosivujen ulkoasun on suunnitellut mainostoimisto M1. Taustalla oleva järjestelmä on Axiell Finland Oy:n Liferay-julkaisujärjestelmään pohjautuva verkkokirjasto, jota käytetään myös mm. Tampereen kirjastoissa.