Ohje - Varaaminen Ohje - Varaaminen

Normaali varaus

Normaali varaus kohdistuu noutopaikaksi valitsemasi kunnan kirjaston aineistoon. Tällöin varattaessa varauksen noutopaikkoina näytetään vain ne kirjastot, joiden kokoelmiin teos kuuluu. Varaus noudetaan siitä kirjastosta, jonka valitsee noutopaikaksi. Myös hyllyssä olevaa aineistoa voi varata.

Joissakin kunnissa kaikkien kirjaston toimipaikkojen varaukset ovat samassa varausjonossa, esimerkiksi Jyväskylän kaupunginkirjastossa.

Varaukset ovat maksuttomia 2.1.2017 lähtien. Noutamattomasta varauksesta voidaan periä maksu. Esimerkiksi Jyväskylän normaaleilla varauksilla noutamattoman varauksen maksu on kaksi euroa.

Seutuvaraus

Seutuvaraus kohdistuu niiden Keski-kirjastojen kokoelmiin, jotka kuuluvat seutuvarauksen piiriin. (Katso kirjastot jotka eivät kuulu seutuvarauksen piiriin). Kun valitset seutuvarauksen, niin noutopaikkoina näytetään seutuvarausta hoitavat Keski-kirjastot. Et voi valita mistä kirjastosta seutuvaraus lähetetään valitsemaasi noutopaikkaan, vaan ohjelma valitsee sen tiettyjen sääntöjen mukaan.

Vain hyllyssä olevaa aineistoa voi seutuvarata verkkokirjastossa. Jos omaan kuntaasi ei ole hankittu ollenkaan jotain aineistoa, voit pyytää henkilökuntaa seutuvaraamaan sen toisesta Keski-kirjastosta, vaikka aineisto olisi lainassa.

Seutuvarauksen kuljettaminen valittuun noutopaikkaan kestää muutamasta päivästä kahteen viikkoonkin. Seutuvaraus on maksuton. Noutamattomasta seutuvarauksesta peritään kahden euron maksu.

Näin varaat

Voit varata aineistoa verkkokirjastossa, kun olet kirjautunut sisään. 

  1. Tee haku ja siirry hakutuloksesta teoksen tietoihin klikkaamalla teoksen nimeä tai saatavuustekstiä.
  2. Teoksen muut eri painokset ja aineistolajit esitetään teostiedoissa kuvakkeina. Kun hiiren vie kuvakkeen päälle, näkyviin tulee esimerkiksi kirjakuvakkeissa painosten eri versiot.
  3. Varaus kohdistuu siihen teokseen, jonka teostiedot ovat avoinna, ei kuvakkeiden esittämiin muihin painoksiin. Valitse huolellisesti se painos tai aineistolaji, johon haluat varauksesi kohdistuvan. Yhdellä varauksella ei siis voi samanaikaisesti varata saman teoksen eri versioita. HUOM! Varsinkin kaunokirjallisuuden kohdalla, jossa teoksista ilmestyy pokkari- ja kovakantisia painoksia, kannattaa tarkistaa missä painoksessa on vähiten varauksia, ja kuinka paljon sitä on saatavilla kappaleina. Tämä vaikuttaa merkittävästi siihen kuinka pian saat teokset luettavaksesi.
  4. Klikkaa teostiedot-sivulla Varaa-painiketta.
  5. Valitse teetkö normaalin varauksen vai seutuvarauksen.
  6. Valitse noutopaikkakunta ja sen kunnan toimipaikka, josta haluat varauksen noutaa.
  7. Klikkaa Tallenna.

Lehtien varaus

Ks. ohje lehtien hausta.

Saatavuus-kohdassa lehden eri numerot on jaoteltu vuosittain. Klikkaa haluamaasi vuosilukua. Nyt saat näkyviin lehden numerot (vuosi : numero) ja jokaisen numeron vierellä on Varaa-painike. Aloita lehden yksittäisen numeron varaus painamalla Varaa-painiketta. Jokaisella numerolla näkyy siis oma Varaa-painike. Saat auki varauslomakkeen, jossa voit määritellä varausta koskevat tiedot.

Varausten noutoilmoitukset

Mikäli yhteystiedoissasi on sekä matkapuhelinnumero että sähköpostiosoite, voita valita noutoilmoituksen joko tekstiviestinä matkapuhelimeesi tai sähköpostina. Varmista, että omissa tiedoissasi on oikeat yhteystiedot, koska noutamattomasta varauksesta peritään maksu. Tekstiviesti toimitetaan vain kotimaisten operaattoreiden verkossa eli se voi jäädä tulematta ulkomaan matkan aikana. Ks. alla kohta Varaus ja loma

Noutoilmoitus voidaan lähettää myös postitse, mutta tämä vähentää varauksen noutoaikaa.

Voit muuttaa noutoilmoitusten lähettämistapaa kirjastojen asiakaspalvelussa tai Omat tiedot -sivulla viestiasetukset kohdassa.

Varauksen noutaminen

Noutoilmoituksesta näkyy varauksen noutopaikka ja varauksen viimeinen noutopäivä sekä itsepalvelunoudon numero, jos kunnassasi on se käytössä. Nämä tiedot voit tarkistaa myös Varaukseni-sivulta.

Varaukseni-sivulla näkyy noudettavissa olevan varauksen kohdalla Tila: noudettavissa.

Varauksen muokkaaminen

Voit muokata tekemääsi normaalivarausta Varaukseni-sivulla, kun varauksen kohdalla näkyy Muokkaa-painike.

Normaalivarauksen noutopaikan voi vaihtaa valitsemasi kirjaston toiseen toimipaikkaan tai toisen kunnan kirjastoon. Voit muokata myös varauksen alkamis- tai lopetuspäivää. Esim. tenttikirjalle voi laittaa lopetuspäiväksi tenttiä edeltävän päivän. Lopetuspäivä on viimeinen päivä jolloin varaus on vielä voimassa, seuraavana päivänä se poistuu.

Noudettavissa olevia tai noutoaika umpeutunut -tilaisia varauksia ei voi muokata.
Seutuvarausta ei voi muokata.

Varaus ja loma

Varauksia ei kannata peruuttaa vaikkapa matkan vuoksi. Esimerkiksi, jos olet lähdössä pidemmälle matkalle ja olet teoksen varausjonossa toisena, niin varauksen alkamispäivän voi muuttaa alkavaksi vasta lomalta palattuasi.

Näin et menetä paikkaasi varausjonossa, vaan seuraavana jonossa oleva saa teoksen, jos se lomasi aikana tulisi noudettavaksi. Sitten taas oma varauksesi jonossa aktivoituu, kun asettamasi alkamispäivä koittaa.

Varauksen poistaminen

Tehdyn varauksen voi poistaa Varaukseni-sivulla. Varaukseni-sivulla näkyy kaikki tekemäsi varaukset, kun olet kirjautunut sisään verkkokirjastoon.

Varauksen voi poistaa rastittamalla varatun teoksen kohdalla oleva ruutu ja paina X Poista varaus listan yläosasta.

Kuljetettavana tai noudettavana olevaa varausta ei voi poistaa. Tämä varauksen tila näkyy Varaukseni-sivulla varauksen kohdalla.